Zdravím,
jako začínající podnikatel mám trochu problém porozumět některým věcem ohledně DPH, identifikované osoby a přiznání k dani z přidané hodnoty.
Popravdě si ani nejsem jistý, jestli služba kterou provádím je Služba, a nebo Elektronická služba. Budu nabízet marketingové služby na sociálních sítích. Někdo si mě najme a já budu spravovat např. jeho Instagram účet. Je to tedy Služba, nebo Elektronická služba? Podle mě Elektronická služba.
No a s tím se pojí další otázka, jak na fakturaci a přiznání k DPH. Docela dlouho jsem to hledal na internetu, tak bych si potřeboval ověřit, jestli to mám správně.
Pokud se jedná o Elektronickou službu:
- Posktytování služeb mimo EU podnitateli (místo plnění je mimo EU, DPH vůbec neřeším a do přiznání na řádek 26)
- Poskytování služeb mimo EU nepodnikateli (místo plnění je mimo EU, DPH vůbec neřeším a do přiznání na řádek 26)
- Poskytování služeb do EU podnikateli (místo plnění je EU, DPH na reverse charge a do přiznání na řádek 25)
- Poskytování služeb do EU nepodnikateli (místo plnění je EU, DPH odvedu do země nepodnikatele [registroval bych se k MOSS] a do přiznání na řádek 21)
Pokud se jedná o Službu, tak by to bylo lehčí:
- Posktytování služeb mimo EU podnitateli (místo plnění je mimo EU, DPH vůbec neřeším a do přiznání na řádek 26)
- Poskytování služeb mimo EU nepodnikateli (místo plnění je tuzemsko, DPH vůbec neřeším a do přiznání na řádek 1)
- Poskytování služeb do EU podnikateli (místo plnění EU, DPH na reverse charge a do přiznání na řádek 25)
- Poskytování služeb do EU nepodnikateli (místo plnění je tuzemsko, DPH vůbec neřeším a do přiznání na řádek 1)
Byl bych velice vděčný, kdyby mi někdo řekl, že to chápu správně, popř. kde mám chybu.
Díky moc,
Honza