reklama

reklama

Nový dotaz do odborné poradny

Potřebujete poradit od odborníka?

Odpověď je zajištěna do 72 hodin, vyjma víkendů a svátků. Lhůta pro zaslání odpovědi se však může v případě složitosti dotazu prodloužit. Uváděná cena je včetně DPH. Další podrobnosti o službě v Podmínkách užívání.

Nový dotaz do volného fóra

Chcete se zeptat ostatních uživatelů diskuzního fóra? Využijte zdarma obsahových rubrik.

Odpověď zajištěna není. Odpovídají nahodile pouze uživatelé diskuzního fóra. V případě potřeby rychlé a odborné rady doporučujeme využít placené poradny.

Autor Téma: Nutnost koncese pro maceraci  (Přečteno 3020 krát)

0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.

Offline zazaa

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 1
    • Zobrazit profil
Nutnost koncese pro maceraci
« kdy: 30. 10. 2017, 13:05:26 »
Dobrý den,


vyrábím bylinnou lihovou tinkturu z 1 byliny a chtěla bych se tomu věnovat oficiálně. Bylina se maceruje ve skleněném demižonu v 10 litrech konzumního lihu a dále to pak ředím vodou na 40% obj.alk. Pracovnice živ.úřadu mi sdělila, že pro svou činnost potřebuji koncesi na výrobu a úpravu lihu. (informace ale sama nevěděla, musela se poradit s kolegyní) Tato koncese je vzhledem k mému ekonomickému vzdělání nedostupná, ale údajně mohu mít garanta, na kterého se koncese vystaví. Z informací z internetu jsem zjistila, že k této koncesi potřebuji doložit technickou dokumentaci lihovaru a výkresy lihovaru, ale když žádný lihovar nevlastním a extrakt vyrábím v demižonu? Je možnost tuto koncesi získat, popř. jak postupovat co se týče dokumentů, které budu muset doložit?


2. dotaz se týká také koncese, ale na nákup a prodej lihu.
Na internetu jsem našla nejmenovaného výrobce lihových tinktur, na svých stránkách nikde neuvádí % alkoholu, ani u extra silných tinktur. V registru živ. podnikání má pouze koncesi na nákup a prodej lihu, vlastní e-shop a také má i kamennou prodejnu. Zajímalo by mě, zda je zde nějaká výjimka, popř. nějaký zákon, paragraf apod., který umožní výrobu tinktur provozovat pouze s koncesí na nákup a prodej konzumního lihu? Co je na tom pravdy, že by lahvičky musely být opatřeny kolkem? Dle mě se jedná o nesmysl, který mi rovněž sdělila paní živ. úřadu.


Mockrát děkuji za odpovědi, nevím, na koho jiného se obrátit.



Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0

reklama



petr.cizek2

  • Host
Re:Nutnost koncese pro maceraci
« Odpověď #1 kdy: 08. 12. 2017, 16:03:47 »
Dobrý den,

koncese na výrobu a úpravu lihu se vyžaduje v případech, že předmětem činnosti podnikatele je výroba lihu, jeho zušlechťování nebo denaturace nebo výroba alkoholických nápojů, při jejichž výrobě vzniká alespoň část etanolu. Ve vašem případě předpokládám, že vzniklý výrobek (tinktura) je určen buď pro zevní použití nebo jako potravinový doplněk, nesplňuje tedy podmínky výroby a úprav lihu výše uvedené, a nutnost získání koncese na výrobu a úpravu lihu se proto na něj nevztahuje.

Pokud by tinktura byla určena pro zevní použití jako kosmetický přípravek, je nutné pro takovou výrobu si vyřídit živnost "Výroba chemických látek, vláken a přípravků a kosmetických prostředků". Jedná se o živnost volnou, pro jejíž vyřízení není nutné dokládat žádnou zvláštní kvalifikaci. Pro prodej takové tinktury pak platí obecná pravidla pro uvádění kosmetických přípravků na trh, bližší informace naleznete v tomto vlákně https://poradna.podnikatel.cz/index.php/topic,12988.0.html.

Pokud by tinktura byla určena jako doplněk stravy, postačí vám pro její výrobu živnost "Výroba potravinářských a škrobárenských výrobků".  Také v tomto případě se jedná o živnost volnou, pro jejíž vyřízení není nutné dokládat žádnou odbornou kvalifikaci. Další podmínky pro výrobu potravinových doplňků a jejich uvádění na trh naleznete v tomto vlákně https://poradna.podnikatel.cz/index.php?topic=12612.0.

V případech obou těchto živností se ani žádným způsobem nedokládá technická stránka výroby produktu, není proto nutné při ohlášení živností specifikovat výrobní postup, zařízení prostor ani jiné náležitosti jinak dokládané ohledně zařízení lihovaru při vyřízení koncese.

Pokud by vyráběná tinktura byla určena jako léčivo, nespadala by ani do jedné z výše uvedených kategorií, ale bylo by nutné splnit podmínky pro uvádění léčiv na trh. Zde je situace značně složitější, doporučuji případně podmínky zkonzultovat zde http://www.sukl.cz/leciva/registrace-leciv.

Povinnost opatřit distribuovaný líh kolkem se vztahuje na líh, který podléhá režimu koncese na výrobu a úpravy lihu, na vaše výrobky by proto tato povinnost dopadat neměla.

S pozdravem


Petr Čížek
www.ZalozFirmu.cz


 

Platby GoPay

reklama