reklama

reklama

Nový dotaz do odborné poradny

Potřebujete poradit od odborníka?

Odpověď je zajištěna do 72 hodin, vyjma víkendů a svátků. Lhůta pro zaslání odpovědi se však může v případě složitosti dotazu prodloužit. Uváděná cena je včetně DPH. Další podrobnosti o službě v Podmínkách užívání.

Nový dotaz do volného fóra

Chcete se zeptat ostatních uživatelů diskuzního fóra? Využijte zdarma obsahových rubrik.

Odpověď zajištěna není. Odpovídají nahodile pouze uživatelé diskuzního fóra. V případě potřeby rychlé a odborné rady doporučujeme využít placené poradny.

Autor Téma: Výroba produktů z domácí kuchyně  (Přečteno 6774 krát)

0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.

Agnula Papavasiliu

  • Host
Výroba produktů z domácí kuchyně
« kdy: 09. 11. 2015, 17:53:46 »
Dobrý den
Chtěla bych se zeptat, kdybych chtěla prodávat domácí výrobky z kuchyně, asi tedy k okamžité spotřebě, /domácí koláče, těstoviny, masové speciality na gril, prostě cokoli, jako např. v restauraci,  ale v malém množství jako z kuchyně (jako živnostnice podnikající doma) a možná s přívlastkem domácí, co bych k tomu potřebovala? A je třeba mít zkolaudovanou kuchyni a za jakým účelem? A je to vázaná činnost?
Děkuji

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0

reklama



petr.cizek2

  • Host
Re:Výroba produktů z domácí kuchyně
« Odpověď #1 kdy: 16. 11. 2015, 12:03:51 »
Dobrý den,

uvedený obor podnikání může kombinovat několik samostatných živnostenských oborů, např. "Výroba potravinářských a škrobárenských výrobků" (pro výrobu těstovin), "Pekařství, cukrářství" (koláče) nebo i "Hostinská činnost" (prodej jídel k okamžité spotřebě). První z nich je živnost volná, pro jejíž udělení se nevyžaduje splnění žádné zvláštní kvalifikace, druhá a třetí je živnost řemeslná, pro jejíž udělení je nutné prokázání následující kvalifikace:
a) střední vzdělání s výučním listem v oboru nebo střední vzdělání s výučním listem v příbuzném oboru a 1 rok praxe, nebo
 b) střední vzdělání s maturitou v oboru nebo střední vzdělání s maturitou v příbuzném oboru a 1 rok praxe, nebo
 c) vyšší odborné vzdělání v oboru nebo vyšší odborné vzdělání v příbuzném oboru a 1 rok praxe, nebo
 d) vysokoškolské vzdělání v příslušném nebo příbuzném oboru, nebo
 e) uznání odborné kvalifikace podle zákona 18/2004 Sb. nebo ověření/uznání úplné kvalifikace podle zákona 179/2006 Sb., nebo
 f) osvědčení o rekvalifikaci nebo jiný doklad o odborné kvalifikaci v oboru vydaný akreditovaným zařízením a 1 rok praxe v oboru, nebo
 g) vykonání šestileté praxe v oboru, nebo
 h) v případě kvalifikace získané činností v jiném státě EU doklady podle § 7 živnostenského zákona

Pokud požadovanou kvalifikaci nemáte, lze ustanovit odpovědného zástupce (garanta) pro dohled nad řádným výkonem živnosti.

Před zahájením vlastní výroby je třeba dále provést oznámení na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci. Oznámení se provádí na předepsaném formuláři dostupném zde.

Samotná výroba nepodléhá schvalovacímu procesu ze strany státní správy, máte však povinnost dodržovat veškeré právní předpisy týkající se výroby potravin. Mezi nejdůležitější předpisy patří:
- nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004, o hygieně potravin (jedná se o předpis EU, který je přímo závazný i na území ČR);
- zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a jejich prováděcími předpisy; a
- vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků (stanoví, jakým způsobem musíte výrobky označovat při uvádění na trh); a
- vyhláška č. 450/2004 Sb., o označování výživové hodnoty potravin (stanoví, jakým způsobem musíte označovat výrobky z hlediska jejich výživové hodnoty).

Ministerstvo zemědělství zpracovalo v této souvislosti určitý souhrn pravidel, kterým by se měli výrobci jednotlivých typů potravin řídit. Informace naleznete zde.

Z hlediska hygieny prostor, kde bude výroba vykonávána a výrobky skladovány, je nezbytné schválení těchto prostor pro daný typ užívání příslušným stavebním úřadem. Pokud prostory pro tento účel schváleny nejsou, je nutné provést jejich rekolaudaci. O rekolaudaci se žádá na příslušném stavebním úřadě. Pro účely stavebního řízení je nutné obstarat závazné stanovisko hygienické stanice, která musí obsahovat náležitosti popsané zde. Dále je nutné obstarat souhlas hasičského záchranného sboru příslušného kraje. Hasičský sbor provede kontrolu prostor za účelem jejich schválení z hlediska požární bezpečnosti.

S pozdravem


Petr Čížek
www.ZalozFirmu.cz


 

Platby GoPay

reklama