reklama

reklama

Nový dotaz do odborné poradny

Potřebujete poradit od odborníka?

Odpověď je zajištěna do 48 hodin, vyjma víkendů a svátků. Lhůta pro zaslání odpovědi se však může v případě složitosti dotazu prodloužit. Uváděná cena je včetně DPH. Další podrobnosti o službě v Podmínkách užívání.

Nový dotaz do volného fóra

Chcete se zeptat ostatních uživatelů diskuzního fóra? Využijte zdarma obsahových rubrik.

Odpověď zajištěna není. Odpovídají nahodile pouze uživatelé diskuzního fóra. V případě potřeby rychlé a odborné rady doporučujeme využít placené poradny.

Autor Téma: Podmínky výroby domácích potravin  (Přečteno 18255 krát)

0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.

Martina Kasparkova

  • Host
Podmínky výroby domácích potravin
« kdy: 09. 06. 2014, 10:01:41 »
Dobrý den,


ráda bych se pustila do výroby a prodeje domácí marmelády.


Chci se zeptat, jaké jsou podmínky. K tomuto tématu mě napadají třeba následující konkrétní dotazy. Za ucelenou informaci o podmínkách budu velmi ráda.


Je třeba ŽL, je to ohlašovací živnost nebo je třeba nějaké osvědčení?
Jaké jsou podmínky, pokud budu používat ovoce vlastní a pokud budu ovoce nakupovat od další strany nebo je třeba nasbírám v přírodě?
Existují nějaké limity prodeje pro různá oprávnění atd.?
Jaké jsou hygienické požadavky na výrobu, skladování a prodej domácích potravin?
Jaké jsou požadavky na označování?


Děkuji,


Martina Kašpárková

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0

reklama



Offline Petr Čížek

  • Moderator
  • *****
  • Příspěvků: 125
    • Zobrazit profil
    • ZaložFirmu.cz
Re:Podmínky výroby domácích potravin
« Odpověď #1 kdy: 17. 06. 2014, 17:40:48 »
Dobrý den,
 
pro uvedený obor podnikání se vyžaduje živnostenské oprávnění pro činnost "Výroba potravinářských a škrobárenských výrobků". Jedná se o oprávnění v režimu živnosti volné, pro které není vyžadováno doložení žádné zvláštní kvalifikace podnikatele. Ohlášení živnosti podléhá správnímu poplatku ve výši 1.000 Kč. Živnostenské oprávnění vám vyřídí na kterémkoliv živnostenském úřadě nebo online na www.ZalozFirmu.cz.
 
Z hlediska prostor, kde bude výroba vykonávána a výrobky skladovány, je nezbytné schválení těchto prostor pro daný typ užívání příslušným stavebním úřadem (rekolaudace). O rekolaudaci je nutné zažádat na příslušném stavebním úřadě. Pro účely stavebního řízení je nutné obstarat závazné stanovisko hygienické stanice, která musí obsahovat náležitosti popsané zde: http://www.khslbc.cz/odbory/hv/nalezitosti.pdf.
 
Dále je nutné obstarat souhlas hasičského záchranného sboru příslušného kraje. Hasičský sbor provede kontrolu prostor za účelem jejich schválení z hlediska požární bezpečnosti.
 
Před zahájením vlastní výroby je třeba dále provést oznámení na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci. Oznámení se provádí na předepsaném formuláři dostupném zde: http://www.szpi.gov.cz/download.aspx?nid=11308.

Výroba džemů není omezena limity podle typu oprávnění, tj. podle výše uvedeného oprávnění lze vyrábět džemy v jakémkoliv množství.

Ohledně označování platí obecně pravidla stanovená v §6 zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, a prováděcí vyhlášky. Nad rámec těchto obecných pravidel pak platí dílčí specifická pravidla pro výrobu marmelád upravená zvláštní vyhláškou, kde způsob označení závisí na typu marmelády. Podle tohoto rozdělení se dále označí:

a) použitým druhem nebo druhy ovoce v sestupném pořadí podle hmotnosti použité suroviny,

b) u ovoce v lihu (ovocných bowlí) obsahem etanolu v procentech objemových,

c) názvem skupiny,

d) u džemů, džemů výběrových (Extra), džemů výběrových (Extra) speciálních, džemů výběrových (Extra) méně sladkých, marmelád, rosolů, rosolů výběrových (Extra), kaštanového pyré, povidel, klevel a ovocných protlaků množstvím ovoce v gramech, které bylo použito pro výrobu 100 g hotového výrobku; údaj o obsahu ovoce se musí nacházet ve stejném zorném poli jako název výrobku a musí být uveden jasně viditelnými písmeny,

e) u džemů, džemů výběrových (Extra), džemů výběrových (Extra) speciálních, džemů výběrových (Extra) méně sladkých, marmelád, rosolů, rosolů výběrových (Extra), kaštanového pyré, povidel, klevel a ovocných protlaků celkovým obsahem přírodních sladidel v gramech obsažených ve 100 g výrobku, přičemž uvedené číslo představuje množství stanovené refraktometricky při 20 °C u hotového výrobku s tolerancí +/- 3 refraktometrické stupně; údaj o obsahu přírodních sladidel se musí nacházet ve stejném zorném poli jako název výrobku a musí být uveden jasně viditelnými písmeny,

f) u džemů, džemů výběrových (Extra), džemů výběrových (Extra) speciálních, džemů výběrových (Extra) méně sladkých, marmelád, rosolů, rosolů výběrových (Extra), kaštanového pyré, povidel, klevel, přítomnost zbytkového oxidu siřičitého, jestliže jeho obsah ve výrobku je vyšší než 10 mg/kg,

g) u džemů, džemů výběrových (Extra), džemů výběrových (Extra) speciálních, džemů výběrových (Extra) méně sladkých, marmelád, rosolů, rosolů výběrových (Extra), rosolové marmelády a kaštanového pyré v názvu výrobku jménem použitého druhu nebo použitých druhů ovoce v sestupném pořadí podle hmotnosti použité suroviny; u výrobků vyrobených ze tří nebo více druhů ovoce však může být údaj o druzích použitého ovoce nahrazen slovy „směs ovoce“ nebo podobnou formulací nebo počtem použitých druhů ovoce.
 
S pozdravem
 
Petr Čížek
www.ZalozFirmu.cz
Petr Čížek
manažer projektu ZaložFirmu.cz

www.ZalozFirmu.cz
tel.: +420-224 910 173
fax: +420-224 910 174
email: info(zavináč)ZalozFirmu.cz



 

Platby GoPay

reklama